Ezt támasztják alá azok a mézek is, melyek több ezer éven át egyiptomi sírkamrák "lakói voltak"  és még ennyi év után is fogyaszthatók maradtak. De vajon akkor miért van mégis a boltok polcain található üveges mézeknek lejárati idejük? Hát azért, mert így az üzletek könnyebben tudják kezelni készleteiket – írja a bien.hu.

Hosszú élettartamát biológiai felépítésének köszönheti a méz. Magas cukortartalma és alacsony kémhatása, a méhek mézkészítési folyamata miatt nem maradnak életben benne azok az anyagok, amelyek rombolni tudnák és esetleg elősegítenék a minőségromlást.

Azonban a hosszú élettartamhoz kulcsfontosságú, hogy természetes mézről legyen szó, ne tartalmazzon különféle adalékanyagokat és legyen megfelelően lezárva. Azonban az tagadhatatlan, hogy a méz idővel változhat. A színe halvány helyett sötétebbé válhat, s kevésbé lesz átlátható. A legnagyobb kétséget egyébként az váltja ki a fogyasztókból, amikor a méz sűrűvé és szemcséssé változik, azaz kristályossá válik. Pedig ez nem probléma, sem ízben, sem minőségben nem jelent romlást. Ha pedig meleg helyre, esetleg nem forrásban lévő vízbe állítjuk a mézesüveget, megszűnik a kristályosodás.


Van azonban egy fontos kivétel, ami szinte biztos, hogy a méz gyors megromlásához vezethet: ez pedig az, ha nedvességnek van kitéve. Ekkor ugyanis erjedni kezd, ami könnyen felismerhető: kellemetlen szagot áraszt, megsavanyodik és penészessé válhat. Ez azzal előzhető meg, ha szorosan lezárva tároljuk ezt az egészséges, folyékony aranyat.

Indexkép: Pixabay