Lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenÅ‘rzés elsÅ‘ szakasza, amelynek eredményeként kivontak a forgalomból több mint 300 kilogramm élelmiszert, és összesen 1,6 millió forint bÃrság kiszabása van folyamatban - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-t.
A 2025-ös tavaszi ellenőrzés-sorozatot március 24. és április 18. között hajtják végre az ország teljes területén, és különösen a húsvéti időszakhoz kapcsolódó termékeket vizsgálják.
Az akció fókuszában olyan szezonális élelmiszerek állnak, mint a húsvéti sonkák, kalácsok, édességek, tojások és borok. A Nébih irányÃtásával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek több mint 260 alkalommal tartottak ellenÅ‘rzést élelmiszer-előállÃtóknál és alkoholos italokat forgalmazó helyeken. Ezek során négy esetben figyelmeztetést adtak ki, két esetben pedig korlátozták a gyártási tevékenységet.
A hatóság eddig 15 bÃrságot szabott ki összesen 1,6 millió forint értékben. A kormányhivatalok és a járási hivatalok összesen 268 ellenÅ‘rzést végeztek, amely során 83 húskészÃtmény-, 77 sütÅ‘ipari, 38 édesipari gyártót, 42 tojáscsomagoló üzemet, valamint 28 borforgalmazó helyet vizsgáltak.
A hatósági szakemberek az élelmiszer-előállÃtó létesÃtményekben 26 tételt, több mint 300 kilogrammnyi élelmiszert vontak ki a forgalomból, ezek többsége lejárt alapanyag volt. Ezen kÃvül találtak olyan sonkát és füstölt húst is, amely nem volt nyomon követhetÅ‘.
A vizsgált üzemekbÅ‘l eddig 29 húsvéti édességbÅ‘l, 50 kalácsból, valamint 56 sonkából és füstölt húsból vettek mintát. A húsvéti figurákat különbözÅ‘ csokoládékból és bevonómasszából készÃtették, a mintáknál zsÃrsav-összetételt, nem jelölt allergéneket és szalmonellát vizsgáltak – minden minta megfelelt az elÅ‘Ãrásoknak.
A kalácsok esetében a Magyar Élelmiszerkönyv és a gyártmánylap alapján vizsgálták a minimális zsÃrtartalmat. Két foszlós kalácsnál alacsonyabb zsÃrtartalmat állapÃtottak meg a megengedettnél.
A sonkákat és húskészÃtményeket sótartalom és mikrobiológiai szempontok – mint a Salmonella és a Listeria monocytogenes – szerint tesztelték. Három sonka és három, "comb" vagy "lapocka" megnevezésű termék magasabb sótartalmú volt az elÅ‘Ãrtnál.
A tojáscsomagolók ellenőrzése során 28 étkezési tojásból vettek mintát, ezek egyike sem tartalmazott szalmonellát a mikrobiológiai vizsgálat alapján. A külföldi borok és gyöngyözőborok esetében az ellenőrök mindent rendben találtak, a forgalmazási dokumentumok is megfeleltek, és érzékszervi hibás tételt sem találtak – közölte a Nébih.
A Nébih hangsúlyozta, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti rendszer rendkÃvül szigorú szabályozása és ellenÅ‘rzése biztosÃtja, hogy kizárólag megbÃzható hús kerülhet forgalomba. Az aktuális, ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) betegséggel kapcsolatos fenyegetés miatt a hatóság még szigorúbb állategészségügyi intézkedéseket vezetett be, ezzel is erÅ‘sÃtve a hazai élelmiszer-biztonságot.
A közlemény szerint a magyar lakosság számára az élelmiszerlánc-biztonság az egyik legjobban működÅ‘, államilag felügyelt területként van számon tartva. Emellett a hús és a húskészÃtmények kiemelt szerepet kapnak a magyar fogyasztók körében, amikor a hazai eredetű termékek fontosságáról van szó. Ennek hátterében nemcsak a hazai munkahelyek támogatása áll, hanem az a meggyÅ‘zÅ‘dés is, hogy a magyar termékek Ãzletesebbek, jobb minÅ‘ségűek és biztonságosabbak.
A Nébih szerint mindez azt mutatja, hogy a fogyasztók értékelik a magyar élelmiszerek előállÃtását és az ahhoz kapcsolódó hatósági ellenÅ‘rzést. A hivatal külön kiemelte, hogy fontos elkerülni a tévhiteket: a magyar hús és húskészÃtmények továbbra is megbÃzható és minÅ‘ségi választást jelentenek minden alkalomra. A hazai termékek elÅ‘nyben részesÃtése pedig nemcsak az egészséges táplálkozást támogatja, hanem jelentÅ‘s segÃtséget nyújt a magyar állattenyésztés jövÅ‘jének biztosÃtásához is.
Indexkép: Pixabay