Energia- és kiemelkedÅ‘en gazdag fehérjetartalmának köszönhetÅ‘en az egyik legértékesebb húsféle a hazai állattartás egyik világszÃnvonalú terméke. Olcsó, könnyen emészthetÅ‘ B-vitamin-forrás. Globálisan az éves nyúlhúsfogyasztás egy fÅ‘re jutó adagja kb. 10 kg, hazánkban viszont szinte senki nem eszi annak ellenére, hogy exportban az éllovasok között vagyunk.
A nyúlhús élettani előnyei
Számtalan vizsgálat foglalkozott már a nyúlhús élettani elÅ‘nyeivel, melynek fehérjetartalma annyira magas – súlyának közel 20 százalékát is kiteszi – és zsÃrtartalma annyira alacsony, hogy muszáj mellé mást is ennünk az emésztÅ‘rendszerünk védelme érdekében. Ha csak a szinte zsÃrmentes nyulakat ebédelnénk, az fehérjemérgezéshez is vezethetne. Ideális mennyiségben fogyasztva, a változatos étrendbe beleillesztve viszont remekül feltölthetnénk vele fehérje- és B-vitamin-raktárainkat.
A Magyarországon elterjedt alapanyagokat tekintve megállapÃtható, hogy a nyúlhúsnak a sertés-, a marha- és a birkahúsnál is kisebb az energiatartalma, de mindnél több benne a protein. A szÃv- és érrendszeri panaszokkal élÅ‘knek kimondottan elÅ‘nyös lenne olykor ezt a húsfélét választani.
Nem allergizál, esszenciálisaminosav-tartalma pedig 30 százalékkal magasabb a szárnyasokénál, vastartalma a vörös húsokéval vetekszik, és egyéb vitaminok is találhatók benne. Ennek ellenére a hazai vágóhidakon levágott nyulaknak csupán 1-2%-a kerül a magyar fogyasztókhoz.
Energia- és fehérjetartalmának köszönhetően az egyik legértékesebb húsféle a nyúlhús – fotó: Pixabay
A nyúlhús B3- és B12-vitamin-, foszfor-, kálium- és szeléntartalmának köszönhetÅ‘en hozzájárul a vitaminok és ásványi anyagok megfelelÅ‘ egyensúlyához. Mivel nátriumtartalma alacsony, többféle diéta kiegészÃtÅ‘je lehet, s kimondottan elÅ‘nyös a szÃv- és érrendszeri betegséggel élÅ‘k számára. Mivel vasban gazdag, gyermekek és kismamák számára is ideális választás. Ómega-3 zsÃrsav- és niacintartalma javÃtja a koleszterinszintet, szinten tartja a vércukrot, és jótékony hatással van a kognitÃv funkciókra is.
Forrás: divany.hu