Sokan gondolják úgy, hogy a cukormentes italok és ételek révén könnyebben tarthatják kordában a testsúlyukat, ám egy új amerikai kutatás most meglepÅ‘ fordulatot hozott. A mesterséges édesÃtÅ‘szerek – különösen a szukralóz – nemhogy segÃtenének a fogyásban, hanem akár 20%-kal is megnövelhetik az étvágyat!
A CNN által idézett tanulmány a Dél-kaliforniai Egyetem Keck Orvostudományi Iskolájában készült, dr. Katie Page vezetésével. A kutatásban 75 önkéntes vett részt, akik három különféle italt fogyasztottak: tiszta vizet, cukros vizet, illetve szukralózzal édesÃtett vizet. Az eredmények igencsak meglepÅ‘ek voltak.
A szukralóz – amit Európában E955 néven ismerünk, és ami 600-szor édesebb a cukornál – aktiválta az agy éhségérzetért felelÅ‘s területét. A vizsgálat kimutatta, hogy az édesÃtÅ‘szerrel édesÃtett italok fogyasztása 17%-kal növelte a résztvevÅ‘k éhségérzetét. Ráadásul a szer nem váltotta ki azokat a hormonális válaszokat, melyek a jóllakottság érzéséért felelÅ‘sek.
Dr. Page elmagyarázta: bár az édes Ãzt érzékeli az agy, a test nem kapja meg a „jóllaktam" jelzést, Ãgy továbbra is éhesnek érezzük magunkat. A kutatók szerint ez a hatás komoly szerepet játszhat abban, hogy az édesÃtÅ‘szert fogyasztók nem tudnak hatékonyan fogyni.
A WHO már 2023 májusában figyelmeztetett arra, hogy a mesterséges édesÃtÅ‘szerek – bár cukormentes alternatÃvaként tűnhetnek fel – nem alkalmasak hosszú távú súlycsökkentésre.
Dr. David Katz, a True Health Initiative alapÃtója szerint inkább az ÃzlelÅ‘bimbók "újraprogramozása" lehet a megoldás: ha kevésbé kÃvánjuk az édes Ãzeket, akkor könnyebben csökkenthetjük azok fogyasztását is.
A kutatók gyakorlati tanácsokat is adtak: elÅ‘ször érdemes a rejtett cukrokat felkutatni a mindennapi élelmiszerekben – például a salátaöntetekben, kenyerekben vagy tésztaszószokban; ezek elhagyásával már akár 30-50%-kal is mérsékelhetÅ‘ a napi édesÃtÅ‘szer-bevitel.
Forrás: portfolio.hu
Indexkép: Shutterstock