A Szovjetunió széthullását követően Oroszországnak az évenkénti 30 millió tonna körüli belső tejfogyasztás 25-30 százalékát rendszeresen importból kellett pótolnia.

A 15-20 évvel ezelőtt tejtermékekből nettó importőr ország azonban – a belső fogyasztás jelentős növekedése mellett – jelenleg már évi 400 millió dollár értékben értékesít ilyen termékeket külföldre.

A közeli jövőben pedig – amint Artyom Belov, a Szojuzmoloko csoport képviselője elmondta – az ország évi 15-20 százalékkal kívánja növelni a tejexportját, termékeivel főleg a délkelet-ázsiai, észak-afrikai és a közel-keleti országok piacait megcélozva.

Oroszország az egy tehénre jutó tejhozamot több mint kétszeresére emelte – Fotó: Shutterstock

A fejlődést elsősorban az egy tehénre jutó tejhozam több mint kétszeresére emelésével sikerült elérni, amely azonban még mindig sokkal alacsonyabb a legnagyobb tejtermelő országok átlagánál.


Az ország az idén leállította a tejexport-statisztikák közzétételét, de az kimutatható, hogy 2023-ban megduplázta a tejsavóexportot és 4,7-szeresére növelte a tejpor kínálatát.

Az orosz tejtermékek legnagyobb vásárlói eddig az egykori szovjet köztársaságok voltak, ahol ezek (főleg a sajt és a túró) a mai napig népszerűek. Mára viszont ezekhez csatlakoztak az arab országok, ahová a kiszállítás elsősorban tejpor formájában történik. Az utóbbiak közül a legjelentősebb Algéria, amely jelenleg a világ második legnagyobb tejtermék importőre.

Forrás: thedairysite.com