A nyári fagylaltszezon sosem látott kreatív fordulatot vett: a klasszikus csoki és gyümölcs ízek helyét egyre gyakrabban veszik át a meghökkentő, akár extrém fagylaltkülönlegességek. A Balaton-parti Balatonmáriafürdőn és Tatabányán már kapható tücsökkel megszórt fagylalt, illetve pacal- és gulyásízű hűsítő desszert.



Ciripella: karamellás tücsökszórással

Balatonmáriafürdőn, a Vitorlás Fagyizóban debütált az első magyar, egész rovarral díszített fagylaltkülönlegesség, a Ciripella. A fagylalt megalkotója, Pálfi Attila, egy éjjeli balatoni fürdőzés során kapott ihletet, amikor az éjszakai rovarok tömege elindította a gondolatmenetet – szúnyogfagyi helyett végül a tücsökre esett a választás, mivel az EU szabályozása csak négy rovarfajt enged emberi fogyasztásra.

A Ciripella karamellás, csokis-mogyorós Gianduja ízvilágú alapfagyira épül, amelyet sós karamellás tücsökkel szórnak meg. A tücskök Csehországból érkeznek, ízük a napraforgómagra emlékeztet. Ez az újdonság nem csupán a Balatonnál egyedi – egész Európában is különlegességnek számít, hiszen bár volt már példa rovarlisztes fagylaltra, egész rovarral dekorált változat kizárólag itt kapható.

Megosztó finomság

A tücsökfagyi váratlan népszerűségnek örvend: a vendégek szívesen kóstolják, sokan kíváncsiságból, mások a különleges élmény kedvéért. Azonban nem mindenki lelkes: a közösségi médiában megjelentek negatív vélemények is, néhányan kifejezetten visszataszítónak tartják a rovaros édességet. A Ciripella tehát valóban megosztja a közönséget – de éppen ez adja különlegességét is.



Magyaros fagylaltok: pacal, gulyás, rántott sajt

Tatabányán, a Roberto cukrászda szintén nem mindennapi újdonsággal rukkolt elő: magyaros ízeket hoztak fagylalt formájában. A kínálatban megtalálható többek között pacal, gulyásleves, paradicsomleves, kukorica és rántott sajt ízű fagylalt is. Ezekkel a merész ízkombinációkkal a cukrászda az igazi magyaros konyha rajongóinak szeretne kedvezni – fagylaltos formában.

A cél minden esetben az, hogy valami igazán új, figyelemfelkeltő és egyben szórakoztató gasztronómiai élményt nyújtsanak a vendégeknek – akár ropogós tücsökkel, akár egy kanálnyi pacalízű hűsítővel.

Forrás: mindmegette.hu, veol.hu

Indexkép: Pixabay