Európában és világszerte a növényi alapú italok iránti kereslet nagy mértékben megnövekedett az elmúlt években, és várhatóan tovább növekszik, többek között az reggeli italok, snack italok és a turmixok kategóriájában.

Kevin Honan, az írországi Tirlán tejszövetkezet piackutatási igazgatója szerint a korábbinál egyértelműen nagyobb igény mutatkozik a fogyasztók részéről az ízletesebb és táplálóbb italok iránt, aminek alapján a növényi italok piaca tovább bővül, és az ízhatás a keresletnövekedés kiemelt fontosságú mozgató rúgójává válik. Ez már jelenleg is látható az európai szupermarketek hűtőpultjainak egyre bővülő választékán.

Egyre nagyobb a kereslet a zabalapú italok iránt

Egyre nagyobb a kereslet a zabalapú italok iránt – Fotó: Shutterstock

Nagyobb arányú növekedés várható a zabalapú italok népszerűségében és fogyasztásában, mivel a fogyasztók elsősorban egyszerű és ismert alapanyagokból álló termékeket keresnek, de ugyancsak fontos az italok emésztést segítő, egészségmegőrző és immunerősítő hatása is.


A zab legnagyobb vonzerejét a tápértéke mellett a rostok és a béta-glükánok jelentik, amelyek döntő fontosságúak az emésztés és a szív egészséges működéséhez.

A Tirlán szövetkezet ugyanakkor hangsúlyozza, hogy elengedhetetlen a zabitalok összetételt pontosan tükröző és a fogyasztók félrevezetését kizáró címkézése.

Forrás: foodingredientsfirst.com